четвер, 20 серпня 2020 р.


РОЗМОВА З РЕЄМ БРЕДБЕРІ


НА бібліотечній поличці поряд з книгами Рея Бредбері зберігся випуск журналу «Всесвіт» за 1990 рік – тематичний номер, присвячений науковій фантастиці. В ньому опубліковано інтерв’ю його головного редактора Олега Микитенка з видатним американським письменником-фантастом. Розмова відбувалась в його робочому кабінеті в Лос-Анджелесі. Це було напівпідвальне приміщення без вікон, яскраво освітленому люмінесцентними лампами, з металевим письмовим столом, заваленого книжками, рукописами, малюнками…

Пан Олег розповів містеру Бредбері про велику популярність його творчості в Україні, про видання книжок українською мовою. А почав знайомство українських читачів з Р.Бредбері журнал «Всесвіт» ще у 1962 році, коли уперше надрукував славетні «Марсіанські хроніки».

 Український журналіст підкреслив, що гуманістичні ідеї і морально-етичні принципи творів письменника сприяють формуванню думок і почуттів багатомільйонної аудиторії шанувальників наукової фантастики у всьому світі, дня них він є Фантаст №1 світової літератури.

Під час розмови серед багатьох запитань до письменника редактор запитав його про найбільш перспективні напрямки наукової фантастики в майбутньому. Чи можливо поєднати наукові погляди на Всесвіт з вірою в Творця? Чи може література зробити людину щасливою у складному сьогоденні? Цікавився журналіст думкою письменника про екологічний стан планети, про поширення СНіДу, загрозу світової війни. Майстер фантастики висловлював своє занепокоєння цими питаннями. Він впевнений, що треба об’єднуватися всім країнам для рішучих дій зі збереження природних ресурсів планети, закривати АЕС, знищувати зброю, перестати людям вбивати один одного. ООН повинна стати між воюючими країнами об’єднаною армією з юнаків різних країн для захисту миру у світі. Письменник висловив свою впевненість і оптимізм у питанні змін на краще для всього людства планети.



Про можливі контакти з позаземними цивілізаціями письменник розповів про його зустріч з космонавтами, льотчиками на цю тему. Рей Бредбері сподівається, що такі контакти відбудуться в найближчу тисячу років. «Ми – частка космосу. Ми – не єдина населена планета у Всесвіті».

Запитав редактор, кого письменник вважає своїми вчителями і авторитетами в літературі. Рей Бредбері назвав імена Г.Веллса, Е.Гамільтона, Л.Брекета, Р.Ханлайна, А.Азімова, Л.Кларка, К.Сагана. Шанує і поважає він творчість Хемінгуея, Стейнбека, Фолкнера, Фіджеральда. Всесвітньо відомий і популярний фантаст не мав спеціальної освіти. З його слів, він у 27 років закінчив бібліотечне навчання. Протягом 10 років юнак тричі на тиждень відвідував бібліотеку.

Цікавий факт, про який розповів видатний майстер літератури журналісту. На час їх зустрічі, нагадую - це 1990 рік, в банках Радянського Союзу у Бредбері було багато грошей в доларах і карбованцях за публікації його книжок. І він пропонував використати їх для організації і проведення різних культурних фестивалів, оплату навчання студентів за кордоном.



На завершення розмови Рей Бредбері висловив свою думку на запитання про роль письменника в суспільстві: історія людства – це історія наукової фантастики, яка почалась ще з печерних малюнків. Люди завжди мріють і втілюють свої мрії у життя. Конструктивність мрій поліпшує світ. Завдання наукової фантастики, вважає письменник, спонукати людей мріяти і змінювати світ на краще.

Немає коментарів:

Дописати коментар