пʼятницю, 7 серпня 2020 р.

  1. Духовне надбання українського народу


Цикл серпневих народно-православних свят починається в перший день місяця – Мокрининим днем – святом   на честь преподобної Макрини, сестри Василя Великого. У дар  чарівній Макрині дівчата приносили з поля колоски жита і перев'язували червоною стрічкою. Цей букетик  вона заворожувала, а взимку ним лікували хворих. Богиня осені приходила з дощем - треба сіяти жито і буде багатий врожай.



 2 серпня за церковним календарем – Іллін день, який вважається покровителем сімейних пар. Вінчання в цей день обіцяє успішний шлюб. Святий Ілля посилає на землю дощ з громом, дарує їй родючість. Дощ вважається цілющим, зцілює від хвороб. В цей день  пасічники підчищають  вулики, починається полювання. «На Іллі – новий хліб на столі».




6 серпня - Борисів день – свято на честь благовірних князів Бориса і Гліба. У народі цей день пов’язується з достиганням хліба.


·        7 серпня –Аннин день – свято  пов’язано з праведною Анною, матір'ю Пресвятої Богородиці, в пам'ять про завершення її життя.


9 серпня-свято на честь великомученика і цілителя Пантелеймона( Палія). Святий вважається за оборонця людей від вогню. В цей день моляться святому, перед його іконою запалюють свічку, - «Щоб у полі копи зберіг від пожежі». Знахарі в цей день збирають цілющі трави для лікування свійських тварин.




Використана література:

Войтович В. "Українська міфологія".Київ, "Либідь", 2002;
"Українські традиції і звичаї", дитяча енциклопедія, Харків, Фоліо, 2001;
Воропай О. "Звичаї нашого народу",Київ, ВЕЛЕС, 2005;
"Українці. Свята. Традиції. Звичаї", Донецьк, "Альфа -Прес", 2004;
Шевченко В. "Словник -довідник з релігієзнавства", Київ, Наукова думка, 2004.

Немає коментарів:

Дописати коментар