вівторок, 4 серпня 2020 р.


Творець бездоганних психологічних новел Гі де Мопассан.


Найвідоміший і найвпливовіший письменник свого часу Гі де Мопассан є автором 300 оповідей, вважається родоначальником психологічної новелістики. Талант і слава супроводжували його все життя. Г.Флобер очікував, що його учень і друг буде скоріше поетом.   Він довгий час «забраковував» твори молодого письменника  Мопассана. Його послідовниками у короткій літературний формі  вважаються О.Генрі, С.Моєї,. І.Бунін…
Гі де Мопассан брав участь у франко-прусській війні. Враження від неї  знайшли місце у творах письменника.  Разом з іншими відомими людьми він  був проти спорудження Ейфелевої вежі. Спорт, гребля, охота, риболовля, яхти, мандри, політ на повітряній кулі – захоплення життя майстра літератури.  Любов вважав єдиною радістю у своєму житті. « Я люблю одну женщину – незнакомку, которой нет в реальності», - стверджував він  про себе. Цікавий факт- письменник мав листування з Марією Башкірцевою. Мопассан писав про любов ніжно і сумно, іноді -з гумором.


Перша публікація автора вийшла  у 1875 році. Романи, новели, оповідання з’являлися у Мопассана як «из рога изобилия».  Письменник правдиво і образно описував   життя Франції з її соціальними протиріччями: жагу наживи, розумову і духовну обмеженість буржуа. Образи творів живі і об’ємні,впізнаванні, їх реалістичності письменник  досягав  простими літературними засобами. Намагався віднайти владу духовного джерела поведінки  героїв, висловити свої гуманістичні погляди. В оповіданнях відчувається тонке знання людської психології, мотивів поведінки і дій персонажів. Відчувається багатий особисті знання і життєвий досвіт  автора.


І.Тургенєв атестував Мопассана як «бесспорно самого таланливого из всех французских писателей».  Він же про роман «Життя»: «Роман-прелесть  и чистоты чуть ли не  шиллеровской». Цей твір ставили поряд із «Мадам Боварі» Г..Флобера і «Знедолені» В.Гюго.
Високо оцінювали творчість французького майстра новели його вчитель - Г.Флобер, Є.Золя, Л. Толстой, А.Чехов, І.Купрін, М.Горький.


Багато оповідань Гі де Мопассана були перенесені на екран. У 2007 -2011 роках виходив серіал «Новели Гі де Мопассана». Дуже цікаві фільми в плані знайомства з умовами, традиціями  життя, особливостями правил спілкування, поведінки, моди,  побутових дрібниць того часу. Кіноверсії  сприймаються легко, додають доброго гумору і настрою.



Мопассан сам написав собі епітафію: « Я жадав всього, але не знаходив задоволення ні в чому».
В одному своєму нарисі письменник закликав: давайте працювати, мислити, шукати! Єдина справжня слава – це слава праці!







Немає коментарів:

Дописати коментар