понеділок, 7 грудня 2020 р.

 Великий дар та любов до малювання

 до 120-річчя української художниці Катерини Білокур

«Художниця  народилася 7 грудня в день святої великомучениці Катерини. Тому і назвали її Катериною. Можливо воно і визначило її життя повне страждань і несприйняття.   Але воно було освітлене невгасимим променем творчого натхнення.   



«Щедро посіявши на полотнах калину, мальви, півонії, жоржини, нагідки, ромашки, чорнобривці, барвінок, кручені паничі, колосся жита, пшениці, ячменю, головки соняшників - найулюбленіші квіти рідної землі, символи її поетичного народу, - вона такою всесильною Любов’ю їх опромінила, що зійшли вони на її полотнах набагато чарівнішими, одухотворенішими, загадковішими, ніж у натуральному бутті», - писав у своїй книзі - дослідженні  про народну майстриню Катерину Білокур  письменник М.Кагарлицький.



   В Малій серії українського наївного малярства в 2009 році вийшла книжка «Катерина Білокур. Малярство і проза». Живописні та графічні роботи з колекції Яготинської картинної галереї  в цьому виданні. Створені Катериною Білокур в різні роки її творчості. Серед них є праці, які дотепер залишаються маловідомими, тому  будуть особливо цікаві для читачів – прихильників творчості художниці. Малювання  було для Катерини  сакральним процесом.  Вона оберігала свій шлях в мистецтві, свою найпотаємнішу і найбажанішу мрію – бути художником. В розділі прози представлено оповідання К.Білокур  « В селі Богданівці  Шрамківського  району  на Черкаській землі». Вперше його було опубліковано в Яготині 1998 року. Літературний твір Білокур став справжнім відкриттям для дослідників. Художниця намагалась опублікувати свої літературні проби, але при її житті так і не були надруковані. Відомо, що майстриня також писала п’єси,поетичні твори. Окремі  сторінки життя і творчості Катерини Білокур ще  не відкриті і  чекають свого дослідника.


До ювілею народної майстрині бібліотека запропонувала учням СШ №64 взяти участь в творчій акції  «Малюємо разом з Катериною Білокур». Кожний клас отримав чорно-білий варіант картини художниці, яку вони мали розмалювати по-своєму, використовуючи свій досвід, смак, знання, відчуття кольору, рідної природи.  На думку жюрі кожна робота була виконана з індивідуальним авторським творчим баченням. Тому солодки призи отримали всі учасники акції.


Немає коментарів:

Дописати коментар