середу, 16 грудня 2020 р.

 

Едіт Піаф називала його «мій Ноно».

До 105-річчя французької співачки

Він змусив говорити про себе весь світ. В йому році йому виповнюється 110 років. Народився Натан  Глянцберг в Рогатині, місті біля Львова.  Народження дитини змусило родину шукати кращого життя в інших країнах. В Боварії  Натан став Норбертом. В ранньому дитинстві у нього проявились музичні таланти. Хлопця називали трирічним Моцартом.  Натан закінчив консерваторію і рано почав працювати: диригував, писав і виконував пісні.  Сталася його щаслива зустріч з І.Кальманом, який запропонував молодому музиканту роботу в Берліні з достойну зарплатню.


 Глянцберг став співпрацювати з кіностудіями: писав музику для фільмів. Майбутній головний пропагандист Гітлера Г.Геббельс зауважив, що цей маленький галицький єврей Глянцберг злизує у молодих світловолосих композиторів масло з хліба. Почались переслідування. Композитор нелегально емігрує  у Париж. Щоб вижити займався дрібною торгівлею. Зі старим акордеоном став виступати в емігрантських їдальнях, дворах. Одного разу він акомпанував Едіт Піаф. Тоді вона ще не була відомою.

 На початку Другої світової війни Глянцберга мобілізують в польську армію. Але він дезертував до Марселю, де знову зустрів Едіт, яку вже знала уся Франція. Вона запрошує його бути піаністом під час її гастрольного туру. Так почалась історія Ноно і Фіфі. Нова влада знову переслідувала Норберта Глянцберга. Співачка переховувала його в різних місцях.


В 1940 році композитор пише мелодію «Падам, падам, падам…», пізніше  до неї  з’являються слова.  Пісня була записана на платівку і стала відомим і популярним шлягером у репертуарі Едіт Піаф.  30-річний піаніст і композитор зустрів співачку, якій на той час було 25 років. Вони стали друзями і коханцями. Едіт декілька разів на день писала йому любовні листи, називала «мій Ноно», підписувала -«твоя Фіфі». Співачка вважала, що своєму успіху вона обв’язана творцю своїх пісень: « Mon manege a moi», «Noel c`est l`amour» і «Раdam, Padam, Padam…», які і сьогодні відомі  і популярні в усьому світі. В 1956 році Едіт співає 22 пісні в Корнеги Холе в Нью-Йрке. Вона була першою виконавицею шансонів,  якій дали можливість співати в храмі класичної музики. Виступ мав приголомшливий успіх. Весь світ визнає – Едіт Піаф – велика зірка!   У вересні 1962 року Едіт Піаф виступала на Ейфелевій вежі: стоячи під зірками  співала для всього Парижу. До останнього дня вона  прагнула  тріумфально співати.





Немає коментарів:

Дописати коментар