понеділок, 28 грудня 2020 р.

 

      Михайло Дубовик. Усього сорок років життя.

Його поезія  належить до найкращих творів  української поезії. Його поетичні збірки видавались в Україні у 60-х роках і вважаються бібліографічною рідкістю. Життя і діяльність літератора пов’язані з Дніпропетровщиною. Перші вірші були опубліковані в газетах «Зірка», «Зоря», «Майбутня зміна».

20-30 роки   ХХ ст.– це і курс на українізацію, орієнтація суспільства на світлі ідеали і людських трагедій під час політичного терору. Михайло Дубовик  був серед тих  багатьох інших українських діячів культури, хто потрапив під «ліквідацію», став жертвою тоталітарного режиму.






Майбутній поет народився в с.Межиріч  Лебединського повіту на Сумщині в родині гончарів. Закінчив маріупольську вчительську гімназію, потім - педагогічну школу в Запорізьку. Вчителював. Подовжив навчання в Дніпропетровському  інституті народної освіти. Обставини не дали можливості закінчити курс навчання. 

Перші вірші молодого поета з’явилися в 1924 році. Дубовик  працює літературним консультантом   в газетах, журналах. Був одним  із засновників  «Літературної газети». Належав до літоб’єднання  «Плуг» - першої літературної організації в Україні. Є автором чотирьох поетичних збірок. Творчість  Дубовика зігріта  щирою любов’ю до рідно краю. Вона проста і невимушена. «Земле –мамо! Земле дивна і мила! Вічна слава радощам твоїм! Дай мені палку співецьку силу – хай про тебе людям розповім». Селянські сонети автора вражають ліричністю, гострого відчуття природи. Поет переймається болем, проблемами села.  У своїх віршах автор торкається  тем індустріалізації, де головний герой -  робітник – рушійна сила історії. 

Пізні твори вже більш філософські - роздуми про призначення поета. «Поете! Як мудрець. Зумій і ти до смерті в серці мужність пронести!».  В творчості Дубовика відчувається тонка, ніжна  і вразлива його душа.

У 1941 році Дубовика  заарештовують. Сфабрикували  проти нього кримінальну справу про шпигунську діяльність і участь в контреволюційних  організаціях. Розстріляний на початку війни в Биківні. Дата і місце страти не встановлені точно. 

Життя і творчість поета - поле для сучасних досліджень -  його естетичний код ще нерозгаданий. У 1955 році на прохання СПУ справу поета  переглянуто і Дубовик був реабілітований посмертно.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар