пʼятницю, 1 травня 2020 р.


Запах Землі


Нарешті, після запаху згарищ та піску у повітрі, ми дочекалися весняного  дощу. Природа на очах «ожила», а люди вдихнули  на повні груди  свіже повітря, змогли відчинити вікна своїх осель. Ми як ніколи відчули важливість чистої атмосфери. Збагнули, що це життєво необхідна умова існування людини, всього живого на планеті. Ми гостро збагнули, що доля людства – в руках людини. І в цьому весь жах. 
В березневому випуску тижневика «Тайны ХХ века» є маленька стаття «Найприємніший запах у світі». Як Ви вважаєте, який це запах? 
Їжи? Свіжої постільної білизни? Свіжого хліба? Або духів «Шанель № 5»? У 1964 році дослідники Ізабель Джой Беар і Річард Г.Томас придумали термін «ПЕТРИКОР» -- з грецької – камінь+кров богів, англійською – запах землі після дощу. Вчені дослідили, що цей запах, як не дивно, практично для всіх людей – найприємніший із усіх. Джерелом його є речовина геосмін – продукт життєдіяльності бактерій ґрунту під дією води. Це дуже важливий запах. Спеціалісти стверджують: людина може відчути запах сирої землі, якщо у повітрі всього 5 молекул геосміну на мільйон; наш мозок вважає цей запах дуже приємним і відмітним; людина успадкувала свою чутливість до цього запаху від далеких предків.

Немає коментарів:

Дописати коментар