четвер, 7 травня 2020 р.


ЛЮДИНА І ВІЙНА

Війна. Найстрашніше і найтрагічніше явище і історії людства. Це не тільки масштабні бої противоборствуючих сторін за участю великої кількості воєнної техніки і живої сили. Під час війни продовжується життя простих людей. Нові обставини по-різному впливають на поведінку, думки кожного з них. Коли проявляються найгірші або найкращі риси людини.
Напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні бібліотека презентує книги з фонду, які видані в останні роки. В них сучасні автори звертаються до теми тієї війни. Ці книжки – історії про людяність, про те, як бути людиною і про людську гідність під час війни. Книга не про великі битви, перемоги, поразки армій. У центрі – пересічна людина. Оповіді про наявність альтернативи насиллю,стражданням і жорстокості війни.

Залишатися людиною у нелюдських умовах

Зворушлива розповідь про сліпу французьку дівчинку Марі - Лор та сором´язливого німецького хлопчика Вернера Пфенінга, які намагаються вижити й врятувати близьких, коли навкруги вирує страшна Друга світова війна. Це вражаюча книга про кохання та втрати, про те, як війна та випробування змінюють людей, віднімають та дарують надію, і про те, що небачене світло переможе навіть найглибшу темряву.
«Все те незриме світло» - про війну та мир. Друга світова у ньому – тло, на якому відбувається безліч подій. Це твір про пропаганду, яка ліпить з людини те, що потрібно владі. Це роман про рух опору Франції, є опис подвигу мирних жителів. Автор зумів «побачити» світ так, як його «бачать» незрячі. Це роман про людяність, любов і мрії. Ця книга розповідає про те, що з людьми робить війна, і про те, що невидиме світло людської душі здатне побороти навіть суцільну, найнепрогляднішу темряву.

Війна крізь призму людських доль.

Книга Ірини Власенко «Чужі скарби» здобула спеціальну відзнаку «Коронації слова» 2017 року за розкриття суспільної теми. Роман охоплює декілька історичних пластів: від часів Київської Русі до козацтва. Події відбуваються в Україні і Франції. Історії цих країн мають набагато більше спільного, а не тільки постать Анни Ярославни (дочки Ярослава Мудрого) котра стала правителькою Франції. «Чужі скарби» - це столітня сімейна сага. В мирне життя українських емігрантів безжально втрутилась Друга світова війна. Батьки «серцевини» роду Анні Щербініної приймають активну участь у Французькому русі опору і потрапляють до концентраційного табору. Авторка емоційно описує всі жахи воєнних дій і її руйнівні наслідки на долі мільйонів людей. Мати Анні загинула, доля батька невідома. Дівчинка потрапила до сиротинця. Там на горищі занедбаного замку разом з двома друзями вони знаходять у німецькій польовій сумці награбовані діаманти. Цій знахідці вони будуть приписувати страшні трагедії, які траплятимуться у їх подальшому житті і вважатимуть цей скарб проклятим. Але свою карму камінці виправлять у ХХI столітті, стануть у пригоді воякові АТО, дітям, біженцям. Патріотизм та любов до України, її звичаїв, історії та культури - все це притаманне авторці та героям роману. Сам сюжет захоплює у полон з перших сторінок. Дуже радимо почитати. 

«Бути людиною» -

це збірка розповідей, спогадів, есеїв, нарисів, статей, які відрізняються від офіційних презентацій, наукових праць, текстів в підручниках. В них прості люди згадують незначні подробиці буденного проживання воєнного лихоліття, які не вкладаються у традиційні уявлення. Це свідчення проявів людяності в умовах вирування навколо жахів війни. Це спогади людей, яких надихнули на відвертість віднайдена сімейна реліквія: ялинкова іграшка, фотографія, річ зі старої шухляди. Важливо, що в розповідях немає чіткого чорно-білого поділу на « ворогів» і « своїх», «героїв» і «зрадників». Герої оповідань: жертви війни, люди-дії, рятівники, є історія солдата, остарбайтерів, полонених. Автори історій доводять, що допомога «своєму» є природним обов’язком існування спільноти, а от порятунок «чужого» - найвищий ступень демонстрації людської гідності й величі духу. Розповіді порушують питання моральної оцінки способів виживання в період війни: Де пролягає межа добра і зла? Плинність межі між «своїм» і «чужим», трансформація цих понять. В книзі є документальний нарис присвячений темі «забороненого» кохання. Шість текстів книги на тему допомоги та порятунку євреїв під час окупації. 
Свідчення у книзі «Бути людиною» відверто і зворушливо розповідають про рідкісні приклади людяності на війні, і дають надію на майбутнє людства...


Немає коментарів:

Дописати коментар