понеділок, 9 листопада 2020 р.

«Українському народові – на Єдність і Згоду!»

У 1985 році за рішенням ЮНЕСКО вся прогресивна громадськість відзначала 800-річчя «Слова о полку Ігоревім»- найвидатнішої літературної пам’ятки Київської Русі. Патріотизм твору вражає і буде вражати не одне покоління наших співвітчизників. Образи захисників рідної землі є   гідним прикладом для наслідування.

Давньоукраїнська література була визначним явищем в культурному процесі середньовічної Європи. Високі ідейно- естетичні цінності послужили плідним підґрунтям для cтворення  «Слова…» . Це перший твір давньоукраїнської літератури, який здобув всесвітню славу, бо являє собою єдину, справді поетичну пам’ятку слов’янського середньовіччя.

 Історична основа «Слова…» - це один епізод тривалої боротьби народу Київської Русі  проти кочових орд, які несли руйнування і горе русичам. Головна думка твору - ідея  необхідності єднання князівств у боротьбі зі спільним ворогом.  Поема розповідає про поразку князя Ігоря, але автор сповнений впевненості, що майбутнє батьківщини буде щасливим, а заклик до Єднання – це вияв глибокого патріотизму.




Немає коментарів:

Дописати коментар