понеділок, 2 листопада 2020 р.

 

Євген Рейцен. ВСЕ ЦЕ ПРО НЬОГО

До 85-річчя від дня народження

 

Напередодні свого ювілею до бібліотеки завітав Євген Олександрович Рейцен - дуже цікава, неординарна, відома людина нашого району, міста, України - відомий вчений і гросмейстер зі світовим званням. Завжди поряд з ним  дружина  Наталя Миколаївна Кучеренко. Вона і колега, і помічниця, також захоплюється шахами, співає.  


Євген Олександрович згадував цікаві події свого життя,  участь у шахових змаганнях в різних країнах, своє становлення як поета, читав свої вірші. Подарував бібліотеці відеофільм, книжку В.Шевченка «Надщерблене життя» про свій запорізький родовід. На пам'ять про зустріч підписав свою поетичну збірку «Будівничі», присвячену 90-річчю КНУБА.

   Народився Є.О.Рейцен  в Києві на Подолі. Член-кореспондент інженерної академії України. Кандидат технічних наук. Професор кафедри міського будівництва Київського національного університету будівництва і архітектури. Ветеран навчального закладу. Має знак пошани КНУБА. Відмінник освіти України. В університеті пройшов шлях від студента до професора: поступив в 1953 році, в 1963-будував нові корпуси, потім викладав на кафедрі. Займався і працював в галузі міського транспорту, розробляв, проектував комплексні схеми організації дорожнього руху в містах. Є автором 300 наукових праць, 75 науково-методичних робіт. Як вчений вніс вагомий внесок в розвиток транспортних систем міст України.

Євген Олександрович – віце-президент поетичного клубу «Стих і я» в КНУБА. Опублікував більше 300 віршів і пісень. Видав поетичну збірку «Поетичний зошит» зі 100 творів, яка  на Міжнародному конкурсі ім. М.Утриска отримала диплом 3 ступеня. В 2015 році – «Будівничі», присвячує книжку 85-річчю КІСІ.



З 1963 року входив до складу Республіканської комісії з шахових композицій, з 1996 року – президент комісії, яку очолював до 2010 року. Був головним редактором журналу «Проблеміст України». До 2010 року був представником України у Постійній комісії ФІДЕ з шахових композицій. У складі збірної команди країни двічі ставав срібним призером чемпіонатів світу. 

Тренував збірну команду України з розв’язування шахових композицій. Євген Рейцен перший в Києві отримав звання гросмейстера, заслуженого майстра спорту України з шахових композицій, судді національної і міжнародної категорії з шахової композиції у 2007 році.

«Многогранником» назвав Євгена Олександровича його  колега і друг  Ваксман С.А. Тому що ця людина є не тільки великим спеціалістом і  вченим в сфері транспортних систем, він - талановитий поет, справжній знавець Києва (учасник  краєзнавчого клубу «Кияни»), грає на гітарі, піаніно, шаховий композитор з гросмейстерським званням, а головне – справжній вірний товарищ. До 70-річчя  колега по університету Малиновський В. намалював портрет вченого  з гітарою.


Бажаємо ювіляру ще багато активних і творчих років на ниві освіти, шахів і поезії. Міцного імунітету, наснаги, натхнення для здійснення своїх планів і бажань.  Солом’янчанам є підстава пишатися  нашим сучасником – земляком - непересічною, яскравою особистістю, життя якої варто наслідувати нашій молоді.

Немає коментарів:

Дописати коментар