четвер, 12 вересня 2019 р.


Смачно з Енеєм.
До ювілею Івана Котляревського
2019 рік — рік 250-річчя з дня народження українського письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури – Івана Петровича Котляревського. Написана 29-річним письменником, «Енеїда» започаткувала становлення нової української розмовної мови. Епічний твір Котляревського - історія України в часі, який пливе морем - текст з дивовижним підтекстом. В найкритичніший для України час, коли, здавалось, було зруйновано все, на всю імперію пролунав сміх Котляревського. 
За словами Євгена Сверстюка для того, щоб українська література відбулася як самостійна, вона спочатку повинна була розсміятися в лице всім Котляревським, потім розплакатися Квіткою-Основ’яненком, а тоді громогласно, на цілий світ заявити нестримним Кобзарем. Головний герой поеми - український простий народ, зі своєю мовою, звичками, притаманними йому деталями побуту. 


Їжу можна сміливо назвати однією з основних складових твору. Опис 140 рецептів різноманітних страв займає чільне місце в поемі. На «шкільний урок у бібліотеці» - кулінарне-пізнавальне святкування ювілею видатного полтавця, ми запросили старшокласників СШ № 64. Щоб підкреслити урочистість, захід розпочався «запорозьким маршем», а потів отримав суто кулінарне забарвлення. Національна кухня є одним з основних чинників культури будь якого народу. Учні з великою зацікавленістю знайомилися з назвами традиційних на той час страв: софрок, шпундра, баба-шарпанина, лемішка, пелюстки, тетеря, соломаха, лизень… Приємно здивувало те, що дехто з учнів знав і куштував ці страви народної кухні. Як на будь якому святі, відбулося частування наших гостей козацькими ковбасками з українським житнім хлібом, солодким короваєм та узваром з медом.


 



  


Бібліотека висловлює щиру подяку всім, хто допомагав нам в підготовці та проведенні заходу: Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського, Публічній бібліотеці імені Лесі Українки міста Києва, особисто Курило Л.С., Центральній районній бібліотеці імені Ф.Достоєвського, бібліотеці імені І. Багряного, народній майстрині Желібі Т.Д., активним користувачкам Григорьєвій Л.В., полтавці Горбуновій А.Г..

Немає коментарів:

Дописати коментар