середу, 11 березня 2020 р.

«Тобі – моя любов, о Криме мій!»
                                                      (Зіядін Джавтобелі)


На замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою “Українська книга”   у видавництві “Пульсари” вийшла у світ антологія “Крим, який ми любимо”. Упорядниця видання -провідна наукова співробітниця  Інституту літератури імені Т.Шевченка, докторка філологічних наук, професорка Людмила Тарнашинська.
Вступна стаття є її ґрунтовне дослідження “Маєстат сонячного  півострова: Кримський профіль України”. “Ідея створити антологію творів про Крим виникла як порив підтримати територіальну цілісність незалежної України тоді, коли серце відчувало неймовірну гіркоту о усвідомлення факту анексії українського півострова. Критерієм відбору творів у книгу було розмаїття, цікавість і порух любові авторів, які репрезентують усі куточки України. Спогади, почуття сколихнули, потребували якогось виходу”, - пише упорядниця. Поезія, проза, публіцистика об'єднані в чотири розділи. “Море усіх обдаровує щедро” включає творчість класиків: Л.Українку, М.Волошина, О.Олеся, Г.Чупринку, М.Рильського, М.Зерова, І.Жиленко та інших.


 Другий розділ” - “Твоя краса зі мною, Криме мій!”включає твори кримськотатарських письменників. Наприклад, розділ починається віршами видатного політичного і громадського кримськотатарського діяча Номана Челебіджихана. Також читач знайомиться з поезією  Усейна Шаміля Токтаргази, С.Еміна, Ч.Алі, Е.Фаила, Д.Осман та інших. Вірші надані кримськотатарською та українською мовами. “Кримські візії” представляють коротку прозу класиків та сучасних авторів, присвячених темі Криму: А.Дімарова, А.Багряної, В.Шевчука, Л.Тарнашинської, О.Юрченко, Шеряна Алі... В розділі “О перло дивне кримської землі...” ввійшли вірші українських сучасних поетів. Серед них: О.Бобошко, С.Йовенко, Ю.Ковалів, С.Майданська, Т.Малахова, Я.Павличко, О.Самара, В.Романовський, Т.Яковенко, С.Цушко. Г.Чубач. 


Назвою розділу є рядок з вірша Наталки Поклад - київської поетки, солом’янчанки, активної користувачки і партнерки, учасниці творчих заходів бібліотеки. В своїх творах вона згадує Сімеїз, якій називає “перлиною дивною кримської землі”, Ай-Петрі, Кара-Даг, враження від чудової природи півострова, “зелених факелів кипарисів, що в неба висі верхами наслухають рух планет”, про відчуття щастя, яке відчувала від перебування в Криму, який називає раєм: “я вас, гори, з собою беру, навзамін вам себе залишаю...” Молода поетка Тетяна Яровіцина у своєму вірші “Я соскучилась” зізнається в любові: “...мой красивый, горячий, таинственный и навеки любимый, мой Крым!”.


Антологія ілюстрована картинами вже відомих художників, таких як М.Волошин, І.Труш, В.Орловський, А.Куїнджі, І.Левітан, І.Айвазовський та роботами сучасних українських художників з колекції галереї “АВС-арт”: Г.АлчієвА, С. Ярового, А.Борецького, Ю.Коновалова, В.Монастирського та інші.
Антологія включає твори різних жанрів, уподобань творів, але єднає їх одне – любов до Криму - одухотворена, невичерпна,захоплення кримськими краєвидами. Щедра сонячна земля і надалі буде надихати і наснажувати українських митців на творчість.


«Люби цю землю й небокрай!
Нічого тут не продавай!
Підніжжя Кримських гір-розмай!
Коштовний скарб, чудовий скарб!»,- заклик-звернення до земляків кримськотатарського поета Усейна Шаміля Токтаргази.





Немає коментарів:

Дописати коментар