вівторок, 31 березня 2020 р.

Як не буде птахів, то і людське серце стане черствішим”
 М.Стельмах.
Птахи… Це слово викликає бажання здійнятися за хмари, відчути радість польоту, подивитися на землю з небес. Лебедина вірність, орлиний зір, мудрість сови,стрімкість сокола, солов’їна мова – вислови, що яскраво свідчать про те, як нерозривно пов’язане життя людей з пернатими друзями.
Вони створюють необхідній ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі та в житті людей. Без птахів неможливо уявити навколишній світ. Ліси, луги, сади, лани, парки втратили б свою красу і привабливість, стали б мертвими без чудових пташиних голосів... Люди спеціально розводять різні види птахів з яскравим забарвленням і чудовим співом. Мета Міжнародного дня птахів в рамках програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера” — звернути увагу людства на проблеми збереження птахів у світі. Нагадати про загрозу зменшення чисельності, зникнення окремих видів птахів в результаті забруднення довкілля нафтопродуктами, пестицидами, зміни клімату. Нагадування про необхідність активізації напрямків охорони та збереження окраси нашої планети — птахів. Багато видів яких вже включені в Червону книгу природи України. Наприклад: чапля, лелека, лебідь, орел, беркут, журавель, глухар, сова, шпак та інші.

Лелека – наш оберіг, птах, що приносить щастя. Існує староукраїнське повір’я про святість лелеки. Вбивство птаха прирівнювали до вбивства людини. Є така прикмета, якщо біля хати звив гніздо лелека, то в оселі поселилось щастя. А ще, вони є безперечними щасливими і довгоочікуваними "кур’єрами" по доставці немовлят. Конкуренцію їм може скласти хіба що капуста. 
 
Про ластівок складено прислів’я та приповідки, пісні та вірші. Існує повір’я про те, що там де ластівка покладе собі кубельце, там буде щастя. Побачивши першу ластівку, вмиваються, щоб не було на обличчі веснянок. Ластівка є вісником щастя, надії, відродження, весни, домашнього тепла. Згадаймо всесвітньовідомий "Щедрик" Миколи Леонтовича. Він починається саме з прильоту ластівочки. У численних колядках і веснянках саме ластівка приносить весну, день. А ще ластівка – символ матері. 
 
Жайворонок – символ єдності Землі і Неба; він співець хліборобського поля і небесної блакиті, бо своїм співом возвеличує хліборобську ниву до небес, а небесну блакить опускає до хліборобського поля. Він першим з польових птахів повертається з вирію. Поле, над яким співає жайворонок в належний час обігріється теплим Сонцем і зроситься благодатним дощем.

Журавель названий «птахом сонця». Журавлині відльоти у вирій особливі. І не лише формою польоту – журавлиним ключем або клином, а й змістом та метою осінніх та весняних перельотів. Коли люди бачать весняний журавлиний ключ, то кажуть, що це не журавлі, а "веселики" летять та несуть з собою безжурну весну та щасливе літо.

Орел – символ відваги і сміливості, справжньої гордості та чоловічої краси. Він був і залишається цар-птахом. Орли вміють віддячувати тим, хто їм допоможе не тільки поверненням втраченого, а й розширенням багатства. Він є царем птахів і господарем повітряних висот тому що може знову і знову повертати собі втрачену силу та зневажену гідність.

Сокіл – благословенний Небом синтез розуму, мужності, молодості і сили. Він охороняв дерево життя, що знаходилося у Вирії і саме звідти приніс на землю іскри Небесного вогню. Він знає місцезнаходження живої води, долітає туди і встигає повернутися до земного світу щоб порятувати потерпілого від смерті.


 Синиця – вісниця всього доброго, легкого і веселого. І сама живе легко і весело, багато радіє своєму пташиному життю, Сонцю і Небу і славить їх своїм пташиним співом. У її співі-свисті люди вловлюють натяк на своє майбутнє. Сподіваємось – вона насвітить і нам найскоріше закінчення теперішнього лиха.


 Соловейко – це свята і вільна пташка, співець добра і кохання, символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту. Про талановитого співака кажуть: "Співає, як соловейко". Його спів настільки високий і чистий, що слухаючи, очищаєшся душевно, підносишся духом.

Хай кожну весну наші птахи повертаються в свої рідні домівки в Україну. Птахи завжди вважалися символом весни, відродження, радості, надії, добра. Тому День птахів — це не тільки свято екологічного значення - день спеціалістів-орнітологів, а і велике свято для людей і природи.

Коли високо так злітає маленька пташка в небеса,
Вона сама того не знає, куди спішить її душа.

Немає коментарів:

Дописати коментар