вівторок, 24 березня 2020 р.

Україна - друга батьківщина
грузинського князя Давида Гурамішвілі.


 В цьому році виповнюється 315 років від дня народження видатного грузинського поета, класика грузинської літератури Давида Гурамішвілі. Це ім'я однаково невіддільне як від Грузії, так і від України. Останні 32 роки життя, після військової кар'єри, поет загоював фізичні та душевні рани лікувальною водою, теплом та красою Полтавської землі. Він отримав маєток у Миргороді та 10 дворів у селі Зубівці. Український період життя Гурамішвілі найбільш плідний у його творчості. Тут він створює автобіографічну книгу “Давитіані”. Збірка складається з двох поем та лірико-філософських віршів. Рукопис був переданий в Грузію. Він перебуває в інституті рукописів в Тбілісі. Але протягом століття після смерті поета світ нічого не знав про нього. Лише у 1870 році “Давитіані” вийшла друком. 
 

У 1949 році на могилі грузинського поета у Миргороді було урочисто відкрито пам'ятник. З 1969 року у центрі міста діє літературно-меморіальний музей, перед ним - пам'ятник грузинському митцю-гуманісту, патріоту, філософу Давиду Гурамішвілі. В експозиції та фондах закладу зосереджені матеріали про життя і творчість сина Грузії і України, видання його творів й книги про нього. Музей має плідні культурні зв'язки з рідною країною поета. Сьогодні музей - це справжній куточок Грузії на українській землі. Щороку у Миргороді проводиться традиційний день пам'яті Д. Гурамішвілі. 



Данину любові Давидові віддають і українські поети, письменники, художники, скульптори. Видатний український поет Микола Бажан вважається одним з найбільших професіональних“літераторів-грузинів”. За що отримав в Грузії звання заслуженого діяча мистецтв республіки, державну премію імені Руставелі. До 250-річчя від дня народження грузинського поета М. Бажан публікує статтю “Поет. Воїн. Хлібороб”.  


Серед його перекладів є Давидові “Батькові поради про те, з якою дівчиною треба брати шлюб”, вірш-пісня “Зубівка”, “Заповіт Давида Гурамішвілі”: “Люди, богу віддані душею! Змірте гріх мій мірою своєю. Вмерлому мені не шліть прокльону, пом’яніть добром в час похорону!”
Давид Гурамішвілі — видатній поет ХVIII ст., громадянин, незвичайна особистість, гордість Грузії, чия поезія сьогодні невід'ємна сторінка великої книги всесвітньої літератури.
 



Немає коментарів:

Дописати коментар