середу, 25 березня 2020 р.

Дивна перлина Криму


Урочище Канака знаходиться посередині між Алуштою і Судаком. Назва “Канака” з тюркської мови означає ночівля, з грецької - улюблений, ще є припущення, що це перекладається як струмок. В Канакській балці текла річка. Зараз вона з'являється після великого дощу. Це найнебезпечніше місто в Криму. Тут існує велика можливість самоутворення зсуву ґрунту. Для вчених це природна лабораторія вивчення грязьових потоків. Від автотраси до Канаки веде прямий шлях - кипарисова алея.


 Тут росте біля тисячі дерев реліктового ялівцю, кримської сосни, зозулинець, крокус, чебрець, шипшина, держидерево, жасмин, дуб, фісташка. Є дерева ялівцю діаметром стовбуру біля полу-метра і віком більш 800 років. Багато з них внесені в Червону Книгу України.
Місцевість Канаки у 1947 році була оголошена пам'яткою природи. Цей чудовий, чистий куточок на березі Чорного моря - справжній рай. У 1987 році для захисту в природному стані унікального для Криму цілісного реліктового комплексу було організовано ботанічний заказник загальнодержавного значення ”Канака” площею у 160 га. У 1961 році тут збудували пансіонат “Луч”, потім “Волга”, “Дніпро” та інші. Верхню частину гірського схилу засадили рядками кримської сосни у вигляді слова “Крым”. З 1980 року почалось будівництво приватних котеджів, потім багатьох пансіонатів, готелів, гостьових будиночків. Повітря, наповнене корисними фітонцидами та ефірними оліями реліктового ялівцю, кипарису та два кілометри морського пляжу Канаки, роблять її унікальним і чудовим лікувально-оздоровчим куточком Криму.




Немає коментарів:

Дописати коментар