вівторок, 31 березня 2020 р.

День їстівної книги — дивовижне свято!

Цікавий факт. Виявляється, 1 квітня є не тільки всесвітнім Днем Дурня, а й Днем їстівної книги — Міжнародний фестиваль їстівних книжок. ”Деякі книги потрібно спробувати, інші проковтнути, а треті – розжувати”, - казав сер Френсіс Бекон.

  Схоже, деякі люди сприйняли його слова буквально і почали практикувати це регулярно раз на рік. Фестиваль їстівної книги проводиться 1квітня в різних країнах світу. Він об’єднує видавців, письменників, ілюстраторів, бібліотекарів і всіх бажаючих любителів книг, які збираються, щоб оцінити їх «поживну цінність». Учасники створюють їстівні книги, виставляють, обговорюють, фотографують, а потім – з’їдають їх в той же день.

 Вперше його організували Джудіт А. Хоффберг і Беатріс Корн щоб відзначити день народження французького кулінару Жана Антельм Брілат-Саваріна (1755 – 1826), автора книги “Фізіологія смаку: дотепна медитація на їжу”. 

Згідно з умовами, перерахованими на офіціальному сайті фестивалю, всі їстівні книги повинні бути «книжковими», тобто нагадувати справжню книгу. Можна сказати, що тут свіжі “книжки” розлітаються, як гарячі пиріжки! Ідеї кондитерів і кухарів не знають кордонів. День відмічається у Франції, Італії, Австралії, Індії, Японії, Мексики, Нідерландах.

Українська книгарня “Смолоскип” оголосила акцію до Дня Їстівної книги. На своєму сайті вирішила підтримати традицію віртуально- знижками на топ-5 не їстівних, зате “найсмачніших” книжок про їжу та питво.


Немає коментарів:

Дописати коментар