пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

#залишайсявдома

Папір — матеріал з душею”
 Пропонуємо вам дещо цікаве про витинанку. Це мистецтво зародилося в Китаї з появою паперу, а до України дісталося вже пізніше – у 18-19-му століттях. Найбільше це мистецтво розквітло на Поділлі, де і народилася Дарія Альошкіна - скульптор за освітою, яка змінила камінь на папір і створює фантастичні витинанки. Мама Дарії створила у школі гурток витинанки. Попри те, що з дитинства була знайома з папером, дівчина закінчила Львівську академію мистецтв за спеціальністю монументально-декоративної скульптури. Коли сама стала мамою, витинанка врятувала її як творчу особистість. З каменем дома не попрацюєш, а папір – саме те. Дарію більше визнали у мистецтві як витинкарку, аніж скульпторку. Робота з витинанкою для мисткині дуже медитативна, вона навіть називає її магічною. Зовсім неочікувано із придуманих образів може з’явитися незапланований сюжет або персонаж. Дарія намагається поєднувати величезні елементи із зовсім дрібними. 

 Національні мотиви вона ніколи зумисне не використовує, вони живуть десь у підсвідомості. Багато натхнення переймає із старих писанок. Майже в усіх роботах майстрині є спіраль життя. “Теза мого життя - рух. Ти маєш діяти, навіть якщо у тебе не дуже щось виходить”, - каже Дарія. У мисткині є проект “Мережево писанок”. 


У своєму екологічному проекті “Утилізація” майстриня використовувала пакети з-під молока. Витинанкою може займатись будь-яка людина. Колись кожна українська господиня уміла це робити. Виробами з паперу раніше прикрашали свої оселі: вікна, фіранки. Ажур — це “решето” для добра і зла і потужній оберіг для оселі. Григорій Старух - скульптор і музикант - чоловік і помічник художниці - виготовляє ліри.
Своєю творчістю родина намагається популяризувати українське у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар