суботу, 4 квітня 2020 р.

Українська душа, яку неможливо не почути.
 
 “Це було найбільше враження, коли ти слухаєш, як включається генетична пам’ять", "Ангельський, небесний голос – символ чистої, казкової України". Це тільки маленька дещиця того, що кажуть і пишуть про українку Квітку Цісик, яка народилася і все життя прожила у США. ЇЇ голосом захоплювався весь американський шоу-бізнес. Із нею працювали Вітні Г’юстон, Майкл Джексон та інші світові зірки. Та в Україні її почули здебільшого після смерті. Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року. Її батько був львівським скрипалем. Родина була знаною інтелігенцією у Львові. Втікаючи від окупації та радянської влади родина опинилася в 1949 році у США. В дитинстві Квітка була пластункою – у табори їздила в гори, де вчила українські пісні, звичаї, обряди. Цісик мала колоратурне сопрано. Прихильники вгадували у її голосі звучання скрипки. Крім того, Квітка володіла технікою, поширеною у карпатських селах – "білим голосом". В Америці Цісик стала однією з найвідоміших і найдорожчих виконавиць джинглів до рекламних роликів. ЇЇ голос звучав у рекламах "Кока-коли", "Макдональдсу", "Форд Моторз". 

У 1978 році пісня "Ти осяюєш моє життя", яку заспівала Квітка в однойменному фільмі, отримала "Оскар" і "Золотий глобус". Вона записала два україномовні альбоми – "Квітка" та "Два кольори". Це коштувало співачці майже 200 тисяч доларів. Акомпанувала Квітці її рідна сестра Марія, а правильну українську вимову ставила мати. Обидві платівки були номіновані на "Греммі". В Україні музика Квітки Цісик усі, хто вперше чув її голос, були вражені, заскочені зненацька, приголомшені. Цей голос брав у полон одразу і назавжди – він був неповторний і незабутній, поєднував силу, ніжність і щирість, смуток і тривогу. Можливо тому, що душа співачки завжди належала Україні, хоча голос — Америці. На жаль до свого 45-річчя Квітка не дожила 5 днів — померла від тяжкої хвороби. 



Під час зустрічі з талановитою українською письменницею Іриною Власенко у нашій бібліотеці вона презентувала свою нову книжку про цю неповторну співачку - “Квітка з Манхеттена”, яку подарувала нам, за що ми їй безмежно вдячні. Талант Квітки продовжує жити на теренах України завдяки неперевершеному виконанню її репертуару Оксаною Мухою.

Немає коментарів:

Дописати коментар