вівторок, 21 квітня 2020 р.

Казкова квітка Петриківки


Цікавий, автентичний, неповторний – петриківський розпис. У ньому безліч мальовничих квітів та дивних птахів, що манять своєю красою та барвистими візерунками. Він віддзеркалює духовну єдність людини з природою. У сяючий палітрі петриківського розпису ховається магічний образ сонячного світла. Композиція букет-вазон – це одвічний образ квітучого дерева життя, квітка – вершина краси природи, її апогей; калина відображає дівочу вроду; мальва – прообраз козацької доблесті; дуб – вияв сили та мужності; зображення птаха – знак гармонії, світла, щастя; півник знаменує пробудження, відродження, зозуля уособлює таємницю вічного плину часу

У постійному синтезі досвіду поколінь народних майстрів сформувалися традиції універсального методу петриківського розпису, заснованого на народному світосприйнятті, що забезпечує вільній вияв творчої особистості майстра. Народне мистецтво неодноразово засвідчувало свою надзвичайну стійкість та життєздатність у драматичних обставинах, відроджуючись з попелу чи ординських згарищ, чи людської недбалості або й умисної шкоди, регенеруючи відсічені від коренів віти свого мистецького рай-дерева. Петриківський розпис – самобутній пласт культури українського народу, визначений у світі як феномен національного мислення та художнього уявлення. На козацькій землі, у вільному середовищі виникло оптимістичне та яскраве мистецтво, закорінене в глибинах народних традицій. У 2013 році ЮНЕСКО надало цій своєрідній «візитівці» України статус всесвітньої культурної спадщини. При найсучасніших технологіях і «найрозумніших» машинах у людства все гостріше виникає потреба у речах, наповнених теплом людських долонь, трепетом живої людської душі і безмежною любов’ю до оточуючої земної краси. Вражає фантазія виробів відомих майстрів Н.Білокінь, Т.Пата, П.Павленка, Я.Пилипенка. 

Навіть, попри всі обмеження, пов’язані з карантином, люди, бодай з вікна, милуються весняним цвітінням нашої рідної Матінки-Землі. Наша бібліотека має чудові книги, присвячені народним промислам. Нещодавно ми отримали чудовий альбом, де розповідається про історію с. Петриківки, та про її видатних майстрів: Сапура О.В. “Народні художні промисли України”. – К., 2015; “Петриківський розпис. Джерела:Книга-альбом”. – К.:Мистецтво, 2018.




Немає коментарів:

Дописати коментар