четвер, 4 червня 2020 р.


ЕКОПРОЕКТ «ЗЕЛЕНА КОРОБКА»
До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища


 Офіційно Всесвітній день охорони довкілля заснований Генеральною асамблеєю ООН 15 грудня 1972 року. Створена також організація в системі ООН – Програма ООН по навколишньому середовищу, під егідою якої щорічно відзначається День охорони довкілля. Головна мета якого – привернути увагу світової громадкості до проблем стану довкілля. Підкреслити важливість людського фактора у питанні збереження природи: тільки людина може активно впливати на ці процеси спасіння середи о бітинія всього живого на планеті. Сьогодні питання стоїть дуже гостро: « Або ми покінчімо із забрудненням, або воно покінчить із нами!»



Кожного року відзначається тема проведення Дня охорони природи. З часу започаткування цього дня –з1074 до 2019 рік всі теми, на жаль,  актуальні  і сьогодні і підходять до теми дня 2020. Наприклад: «Лише одна Земля», «Вода – ключовий ресурс життя», «Глобальне потепління, глобальне застереження», «Наша Земля – наш дім»,  тема Утилізації небезпечних відході  піднімалась ще у 1983 році. У 2018 році гасло - «Бій забрудненню пластиком»- оголосило найболючу проблему для нашої планети. Вирішення цих  глобальних питань  залежать від кожного з нас там, де ми живимо і  відпочиваємо.
Столиця розпочала проект з роздільного  збору сміття з літа 2019 року. Було встановлено у дворах різнокольорові баки – ємкості для скла, пластику, металу, паперу – більше 2,5тис.одиниць.



Ідея створення «Зеленої коробки» з’явилася у 2016 році – це громадська ініціатива соціального підприємства у Львові . «Green Box» пропонує зручні для сортування картонні баки для різних організацій, житлових будинків, шкіл, бібліотек. Мета ініціаторів – перетворити сміття на щось нове. В 2017 році у Львові було встановлено  яскраві ємкості  у 100 пунктах. Мікроавтобус  «Зеленої коробки»  збирає  вторсировину на склад, потім вивозить  на переробні заводи.  Проект планує створення мобільних  станцій сортування, щоб мотивувати якомога  більше людей сортувати й здавати вторсировину.






Наша бібліотека у тому році отримала в подарунок картонні  коробки для роздільного сміття, які будуть встановлені біля бібліотеки з метою пропаганди  ідеї  сортувати і утилізації побутового   сміття в окремі ємкості. Декілька років поспіль бібліотека закликала своїх користувачів  приносити пластикові кришечки для здачі в приймальний пункт для подальшої переробки. Люди активно відгукнулися на нашу пропозицію.
 Ми почали з себе!  Ми  гуртом зробили перший маленький крок і долучилися до великого процесу захисту і збереження нашого середовище проживання: нашого двору, нашої вулиці, нашого міста!





Немає коментарів:

Дописати коментар