четвер, 11 червня 2020 р.


     «Як самому збудувати  аероплан»
                                    
Автор цієї брошури, виданої у 1910 році, талановитий конструктор, активний член Київського клубу  спілки повітроплавання Федір Андерс.  Пристрасний аматор авіації – нового явища  початку ХХ ст. Він працював   в Німеччині  на заводі  Цеппеліна. У серпні 1911 року  Андерс - справжній майстер «золоті руки» - збудував і підняв у небо  в Києві диво - дирижабль «Київ». Він сам виконував більшу частину робіт і вложив більшу частину коштів в цей проект.
Кошти на своє захоплення конструктор завжди  заробляв тяжкою працею. «Київ» - був першим на той час дирижаблем цивільного призначення. М’якої (без каркасної) конструкції, об’ємом в 1тис.м3, довжиною  36,5 м. з одним двигуном.


Цей маленький ,створений в Україні дирижабль, зі  швидкістю 40 км/год. перевіз за 160 перельотів 200 пасажирів. Полети на новому повітряному судні тривали цілий рік -  до пожежі на дирижаблі. У наступному  році Андерс демонструє нову модель – «Київ-2» - більш  досконалої  конструкції.  Але цей проект не був реалізований. Цікаво, що на той момент винахідник не мав спеціальної вищої освіти і займав технічну посаду в політехнічному інституті. Народився Федір Андерс  в родині  робочого заводу «Арсенал». Закінчив  реальне училище. І тільки в 50 років майстер-винахідник отримав диплом політеха. На жаль, більше не одна ідея і проект Андерса не була втілена у життя. А мріяв він будувати великі керовані дирижаблі для перевозки людей.
 На карті  Солом’янського  (Залізничного) району в 1962 році зявилась вулиця імені Федора  Андерса, яка зникла під час забудови міста. Але зупинка транспорту «вулиця Ф.Андерса»  існує і зараз -  береже пам’ять  про  засновника  українського дирижаблебудування.
На будинку № 50 по вулиці Б.Хмельницького, де жив винахідник, встановлено меморіальну дошку.






Немає коментарів:

Дописати коментар