неділю, 7 червня 2020 р.


Європа на сторінках літератури



 В рік Європи в Україні бібліотека подовжує  знайомити з літературою письменників різних країн Європи. В серії «Карта світу» є ще серія «Скандинавський детектив», в якій особливо  треба виділити трилогію «Міленіум» шведського автора Стіга Ларссона: «Дівчина с татуюванням дракона», «Дівчина, що гралася з вогнем», «Повітряний замок, що вибухнув». 

Стіг Ларссон посів перше місце в рейтингу найпопулярніших авторів за думкою європейських читачів у 2009 році завдяки цій серії. Письменник вважався сенсацією  світового книжкового  ринку. Твори автора перекладені  багатьма мовами і видані більш 65 млн. екземплярів книг.  Письменник брав активну  участь в громадській і політичній діяльності не тільки в Швеції, перебував в Ерітреї під час визвольних подій, після революції  в Гранаді створював  у своїй країні організацію шведсько-гранадської солідарності. Був переконливим   антифашистом, активістом Соціалістичної партії, редагував шведський часопис «Четвертий інтернаціонал». Стіг Ларссон  очолював шведський клуб научної фантастики. Цікаво, що майбутній відомий письменник почав самостійне життя в 16 років, коли пішов із батьківського дому. Він  був великим трудоголіком і «великим» курцем -  палив 60 сигарет в день. Нажаль, письменник помер в 50 років при дивних обставинах і не встиг побачити своїх найпопулярніших творів.


Головний герой детективної трилогії Стіга Ларссона  журналист  Мікаєль Блумквіст, якій розслідує загадкові  історії злочинів, вступаючи в боротьбу з сильними світу, мафією, корупцією,  злом, не боїться зробити виклик обставинам. В цьому складному і жорстокому світі він вірить у перемогу справедливості  і добра. Історії читаються на одному диханні. Сюжет захоплює уяву, не хочеться розлучатися з героями  книги.



Скандинави під час канікул полюбляють читати кримінальні романи. Найчитаніший автор серед норвезьких поціновувачів детективних історій – романи Петера Хьога. Твори якого перекладені тридцятьма мовами світу. Відмічають  його  ексцентричність, недоступність для медіа і шанувальників. Він не презентує свої новинки, не відвідує літературні фестивалі. Спілкується переважно телефоном. Письменник вважає, що для нього у житті важливі три речі: родина, духовність і бажання писати. До свого літературного дебюту Хьог встиг спробувати себе в балеті, фехтуванні, альпінізмі, був моряком, викладачем в університеті. Цей досвіт став в нагоді у письменницькій діяльності.



 Першою книжка у 1988 році  «Уявлення про ХХ століття», потім роман «Нічні розповіді», «Смілла та її відчуття снігу» зробили датського філолога  у 1999 році всесвітньо відомим письменником. Петер Хьог є автором бестселерів «Умовно придатні», «Жінка і мавпа». У 2006 році  з’явився українською мовою роман «Тиша», якій зайняв своє  місце на бібліотечній полиці серії «Карта світу».
Це історія відомого клоуна, якій має незвичайний дар – чути, як «звучать» люди. Одного разу він зустрічає маленьку дівчинку з тишею всередині…
Книга неодмінно варта вашої уваги.



В серію «Скандинавський гостросюжетний роман» входять книжки норвезького письменника Ю Несбьо – економіста за освітою, рок-музиканта і композитора групи «Di Derre». Він є автором серії романів про норвезького поліцейського Харрі Холе. Бібліотека може з цієї серії запропонувати детективи: «Нетопир», «Безтурботний», «Таргани», «Спаситель».
Роман «Нетопир»(1997р.) був визнаний  кращим детективом  Скандинавії, отримав звання «миттєвого бестселера», премію «Срібний ключ». Головний герой серії поліцейський Харрі Холе  поринає у свою улюблену роботу. Він розгадує багато зловісних таємниць заплутаних справ, що б відновити справедливість.
Бібліотечна поличка «Скандинавського роману» пропонує читачу інші твори Ю Несбьо: «Син», «Кров на снігу».  «Син»-гострозакручений сюжет, який відкриває  кримінальну сторону життя  далекої Норвегії.  Цікава історія Сонні Лофтуса, який вчиняє блискучу втечу з тюрми, де він перебував  останні десять років за злочин, якого він не скоював і полює на людей, винних в його неприємностях.
Роман «Кров на снігу» - розповідь про незвичайного кілера: блискучого гіпнотично-спокійного оповідача з неабиякою уявою, з схильністю до закоханості, який переховувався від кулі переслідувачів на Далекій Півночі серед саамів.
Запрошуємо поціновувачів  кримінальних  історій в бібліотеку за книжками серії «Скандинавський  гостросюжетний роман».


Немає коментарів:

Дописати коментар