пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Конституція України – головна книга здобутків та мрій українського народу 


Конституція країни – це головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності, основа консолідації суспільства і держави. Конституція – гарант прав і свобод людини і громадянина. Це чітко зафіксовано у відповідних статтях головного закону і додатково регулюється чинним законодавством.Держава постійно створює механізми для реалізації всіх конституційних прав і свобод людини та громадянина. 
Роль держави як головного гаранта зазначена статтями 3, 22, 42, 49, 51, 53 Конституції України. Реалізуються ці статті різними правовими засобами через усю систему органів публічної влади, діяльність яких регламентується законами.

 Зокрема, статтею 102 Конституції України визначено керівну роль Президента як гаранта державного суверенітету, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. 
Також стаття 75 Конституції визначає, що єдиним органом законодавчої влади в 
Україні є парламент – Верховна Рада України. Тоді ж як конституційний склад національного парламенту складається з 450 народних депутатів, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. 
Народним депутатом може бути обрано громадянина України, який досяг 21 року та має право голосу. Цією статтею Конституція дає право кожному громадянину брати участь в виборах, в управлінні державою. Стаття 38 декларує право громадян на участь в управлінні державними справами, в місцевих референдумах, вільно бути обраним до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. 
Верховна Рада здійснює захист прав і свобод людини через свою законодавчу діяльність. Стаття 101 Конституції містить положення про те, що за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений ВР України з прав людини. 


Важлива роль у гарантуванні прав і свобод людини в правовій державі відіграють суди. Правова держава - це держава, влада якої має чіткі межі встановлені Конституцією. Суд виступає гарантом дотримання цих меж згідно ст. 55 Конституції. Ця стаття зазначає, що кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого ВР України з прав людини. Захист прав громадян країни здійснюють також адвокатура, інші державні органи. 



Сьогодні Конституція гарантує громадянам безоплатну правову допомогу, яку надають Центри безоплатної вторинної правової допомоги. Правові послуги, які надають адвокати та працівники центрів оплачує держава. 


Cтатті 21-68 визначають конкретні права, свободи та обов’язки людини і громадянина: право на вільний розвиток, рівні права всіх перед законом, на повагу і гідність, на працю, на соціальний захист, право на житло, на охорону здоров`я, на медичну допомогу, на чисте довкілля, на охорону сім’ї, материнства, батьківства. Також право на освіту, інформацію, інтелектуальний розвиток, в чому кожній людини можуть допомогти інформаційні ресурси бібліотек, користування якими є доступними всім і кожному. 




Стаття 57 гарантує право знати свої права і обов’язки - чому присвячений даний матеріал, який знайомить з літературою правничого розділу нашої бібліотеки. 
У своїй книзі «Конституція і становлення конституційної демократії в Україні» В.Кампо стверджує: «Очевидно, що конституційна просвіта є важливим обов’язком кожного українського автора, який займається конституційною наукою…Належить зробити цю просвіту продуманою, масовою і популярною». 
Тому і бібліотека допомагає реалізувати нашим громадянам конституційне право знати свої права і обов'язки (ст. 57 Конституції України). У нашому фонді знаходиться понад 450 книг з правозахисної тематики, у тому числі 50 посібників з конституційного права України. Разом з нашими соціальними партнерами бібліотекою систематично проводилися правозахисні лекції для учнів київських шкіл з метою підвищення їх обізнаності нормам Конституції України. 







Немає коментарів:

Дописати коментар