неділю, 21 червня 2020 р.

Модель доброго батька 

В цьому році Україна вдруге відмічає День Батька. Його мета - сприяти забезпеченню умов всебічного розвитку сім’ї, як основи суспільства та підвищення статусу чоловіка як батька у процесі виховання дітей. 
В різних країнах цей день святкують в різні дати. Ідею введення святкування Дня батька запропонувала Сонора Додд - донька з багатодітної родини у 1910 році у Вашингтоні. Вона прагнула висловити вдячність своєму батьку, ветерану війни, який після смерті дружини самотужки виховував шістьох дітей. Сьогодні більше 40 країн відмічає День чоловіка - батька. В Україні представники МГО «Міжнародного центру батьківства» ще у 2006 році пропонували ввести День Батька. Тоді були проведені громадські форуми в різних містах України «Роль чоловіка як батька в сім’ї та суспільстві». У 2008 році відбувся перший всеукраїнський громадський форум у Києві, де була обговорена ідеологічна складова такого свята і визначено, що для суспільства важливо повернутися до моделі доброго батька. Який він? Відповідає за збереження дитини від зачаття; він разом з матерю бере активну участь у вихованні дітей; забезпечує сім’ю матеріально; приділяє увагу моральному і фізичному вихованню; несе відповідальність за здорові стосунки в родині; виховує дітей на засадах високої моралі особистим прикладом. День Батька покликаний пропагувати цю модель, як одне з завдань виконання Державної цільової соціальної програми підтримки родини. Нажаль, сьогодні двоє з п’яті українських дітей виховується в неповних сім’ях, 7 тис. родин, де дітей виховують батьки-одинаки. Фахівці говорять про кризу батьківства. Дуже важливо, щоб у кожної дитини був батько, і щоб він приділяв свою увагу дитині. Половина дітей не спілкуються з батьком кожного дня, тому що він фізично відсутній вдома. Державна політика має бути направлена на проведення інформаційно-розяснювальної, просвітницької, рекламної діяльності про важливість ролі батька у сім’ї. Для цього зараз існують курси, навчальні програми, тренінги, література з дитячої психології, педагогіки, яку може запропонувати бібліотека. 

Бібліотека зробила побірку книжок різного жанру, різних часів, різних країн, де ідеться про батьків. На виставці представлені українські народні, зарубіжні казки, казки Сухомлинського, якого можна назвати батьком для своїх учнів, педагогом для батьків на всі часи, класичні твори зарубаних авторів: О.Гріна, Т.Янссон, І.Тургенєва, С.Моєма, О.Бальзака, В.Шекспіра, Р.Бредбері, Ж.Верна, Л.Толстого, твори українських класиків і сучасних письменників: І.Франка, Є.Гуцала, М.Гоголя, В.Стуса, Ю.Яновського, Г.Тютюнника, І.Багряного, М.Стельмаха, Д.Коломійця, М.Матіос, А.Новіка, О.Турянського, Ю.Макарова. Поряд стоять книжки Ф.Кафки і Б.Шульця, у творчості яких образ батька став головним. 



Хочеться завершити огляд повістю О.Довженка «Зачарована Десна», в якій письменник пише про свого батька Петра Семеновича з великою синівською любов’ю, повагою, захопленням. Характеризує його як правдивого, принципового, благородного, працьовитого, дужого і чистого. «Тіло біле, без єдиної точечки, волосся блискуче, хвилясте, руки широкі, щедрі». «З нього можна було писати лицарів, богів, апостолів, великих вчених чи сіятелів, - він годився на все». 



Свято Батьків – вираз любові і шани близькій і рідній людині. Символ цього дня – троянда біля серця на вашому одязі. Червона квітка – на знак безмежної любові до батька, білою трояндою згадують і шанують померлих. Не забудьте і Ви привітати або згадати свого батька.



Немає коментарів:

Дописати коментар