понеділок, 15 червня 2020 р.



ОДУХОТВОРЕНА ПОРЦЕЛЯНА 
ІВАНА ВІЦЬКА.


Курсова творча робота студента керамічного факультету Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва - чайний сервіз в гуцульському народному стилі - в 1958 році стає переможцем на виставці в Києві, потім у Москві отримує срібну медаль і була представлена на виставці «Експо-58» в Брюсселі. В цьому ж році чайний сервіз молодого майстра «Антонівка» демонструвався на міжнародній виставці у Нью-Йорку. Його сервіз «Баранівка-58» 30 років випускався однойменним підприємством. Автор цих творів Іван Віцько після отримання вищої художньої освіти працює в Баранівці, Полтаві на порцеляновому виробництві, викладає в Мигородському керамічному технікумі, з 1988 року Віцько –доцент кафедри образотворчого мистецтва у Полтавському педагогічному університеті імені В.Короленка. Від 2005 року – доцент кафедри образотворчого мистецтва Полтавського технічного університету імені Ю.Кондратюка. Звільнився в 80 років.



Найвідоміші твори майстра кераміки (сервізи, набори для напоїв, столовий посуд, вази, композиції) мали чудові назви: Гуцули, Жовтень, Золотистий, Колос, Жнива, Трипілля, Софія Київська, Червона квітка, Весна, Плахта...


Іван Віцько завжди ставив собі високу планку в творчості. Йому вдавалися технічні експерименти, нові методи декорування - впровадження складних деколей з великою кількістю золота. Майстер опанував надскладні форми посуду. В 1972 році він виконує свій геніальний набір для галушок.


На конкурсі у Києві ансамбль отримав першу премію. Художник у своїй творчій праці спирався на досягнення світового дизайну, високу культуру виконання, приділяв увагу функції предмету та його утилітарності, а не тільки краси. Тому його вироби відрізнялися зручністю, комфортністю, логічністю побудови, вишуканою досконалістю, «інтелігентним» розфарбуванням.



Це були творіння висококваліфікованого інженера, фахівця з ергономіки, майстра з проектування-конструювання. Іван Віцько формував моду на нове мистецтво української порцеляни. Очевидно, що художник здійснив революцію у формуванні українського порцелянового посуду. Складно осягнути масштаб творчого доробку славетного майстра, заслуженого і народного художника України, члена НСХУ. Загалом лише у фарфорі майстер виконав близько 150 авторських творів. Фарфоровий сервіз «Соняшники» зберігається у колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва.





Багато творчих виробів маестро української порцеляни прикрашають музей фарфору і порцеляни в Баранівці, Миргородського державного художньо-промислового коледжу ім. М.Гоголя ПНТУ імені Ю.Кондратюка.

Немає коментарів:

Дописати коментар