вівторок, 16 червня 2020 р.


Талант від Бога і народу.


«Я не знаю більш національного народного генія…До нього був Довженко», - так про Івана Миколайчука сказав Сергій Параджанов. Всього 46 років життя відміряв Господь Іванові…34 ролі, 9 сценаріїв, дві режисерські роботи…15 червня 1941 року народився незабутній і неповторний Іван Миколайчук. Звання народного артиста він так і не отримав і вже посмертно одержав Державну Шевченківську премію. Правда, він і без того був ним. Михайло Маслій сказав про нього: «Він прожив складне життя в якому було трішечки світла, решта – суцільна мука. Система не давала йому жити, його душа померла раніше ніж тіло. Вона була замордована».



Щорічно 15 червня згадуємо Івана Миколайчука, одного з найкращих акторів нашого кіно, пошанованого владою лише званням заслуженого артиста…Любові не купиш. «Іван був заслуженим артистом України, а «доступ» на престижне Байкове мають лише народні. Чотирі дні штурмували владу, щоб поховати Івана там. Його не поховали на престижній алеї героїв України, де туляться партійні і радянські керівники. Та поруч з багатьма із них він би й не хотів лежати. Іван там «сяє своєю відсутністю», - згадував Іван Гаврилюк.



Нині Миколайчук спокійно спочиває на окраїні Байкового, за 40 кроків від могили свого побратима Леоніда Бикова. Пам’ятник стилізований під хрест із зображенням Миколайчука з ягнятком в руках. Зі зворотнього боку надрукований напис зі словами народної пісні: «Ой устань, козаче…» Постать Івана Миколайчука настільки непересічна, що про нього згадують всі видатні діячі української культури. Бібліотека радо ознайомить вас з ними. 




Немає коментарів:

Дописати коментар