четвер, 11 червня 2020 р.

Арт-терапія. Будьмо здоровими.

Вчені з університету Західної Австралії радять приділяти мистецтву 2 години на тиждень, щоб зміцнювати своє духовне здоров’я. Поняття "терапія мистецтвом" включає різні захоплення та інтереси: живопис, читання, фотографія, музика, театр, скульптура, мода. Наприклад, споглядання мистецьких творів допомагає зняти напругу, стрес, звільняє від тривоги і депресії. Справжнє мистецтво гармонізує наш внутрішній світ, допомагає відновити душевну рівновагу. Психотерапевти в усьому світі все більше застосовують у своїй практиці арт- і музико-терапію. 


Співпраця  нашої бібліотеки з Реабілітаційним центром клініки ім.Павлова в рамках спільного проєкту «Мистецький лекторій», на думку лікарів закладу, довела ефективність цього методу.


Пропонуємо до вашої уваги нещодавно отримані  бібліотекою книги з живопису. Ми, звісно, не Пінакотека, Лувр, або Уффіці, але за допомогою книг з нашого фонду у вас є можливість познайомитися з картинами видатних художників з різних музеях світу. Жанін Батікль – провідна експертка з живопису Іспанії в Луврі. Бібліотека має дві книги цієї авторки: «Веласкес».

 Серед великих європейських художників він, напевне, найзагадковіший. Придворний живописець іспанського короля був у всіх на виду, але про його приватне життя майже нічого не відомо. Він зображав королів і королев, принців і принцес, звичайних городян і найвпливовіших аристократів, використовуючи абсолютно нову манеру письма, значення якої зростало рік від року. Стерлись з пам’яті імена його замовників, а манера письма художника набагато випередила свій час і послужила фундаментом для виникнення нового напрямку у живописі – імпресіонізму. Книга цієї ж авторки - «Гойя. Легенди і життя».

 Художник жив у переломну для Іспанії епоху. Він був свідком блискучих карнавалів і жахіть війни, реформ у дусі освіченого абсолютизму і наступу реакції. Перед цією прозорливою і самобутньою людиною пройшли королі і тореадори, принцеси і куртизанки, міністри і поети. Від об’єктивного невблаганного погляду великого художника ніщо і ніхто не міг приховати. Без жодного остраху він показував суспільству найболючіші моменти: чуму і божевілля, насилля і розбій. Не менш правдиво він відтворював чарівну вроду звичайних простих іспанок. 

Не менш провокативним і шокуючим для суспільства була творчість Пабло Пікассо. Майлз Дж. Юнгер - «Пікассо: живопис, що шокував світ» - книга про нього.
У 1900 році амбітний 18-річний іспанець Пабло Пікассо вперше опинився в Парижі. Знадобилися роки поневірянь і злиднів в блискучій космополітичній столиці  мистецького світу доки він став лідером богемної групи художників, скульпторів і поетів. Підживлені опієм і алкоголем, Пікассо з друзями перевернули світ мистецтва. Вони започаткували найреволюційніший та найвпливовіший мистецький рух ХХ- го століття – кубізм. 
Зовсім різні митці різних епох різними методами здійснили справжній прорив в мистецтві. Всіх трьох, Гойю, Веласкеса, Пікассо, об’єднувала жага творчості і наповнений гарячим сонцем імпульсивний іспанський темперамент. Читайте, відкривайте, насолоджуйтесь, отримуйте позитивні емоції.     

Немає коментарів:

Дописати коментар