вівторок, 30 червня 2020 р.


Кудрицька Антоніна Миколаївна
збирачка народних скарбів 


Кудрицька Антоніна Миколаївна (псевдоніми: А.Катранова, Пірникоза) – українська письменниця, журналістка, фольклористкка. Її ім’я пов’язане з Черкащиною. 
Народилася 27 червня 1885 року в с.Петрашівці, тепер Теплицького району Вінницької області. Закінчила Київську єпархіальну жіночу школу та Виші жіночі педагогічні курси в Києві (1907). Працювала приватним вчителем в с.Клюках на Київщині, а після революції була завідувачем бібліотеки та клубу у с.Овечаче Староприлуцького району Вінницької області. Працювала в Уманській газеті “Селянська правда” та в Уманському краєзнавчому музеї. 
Змалку А.Кудрицька пройнялася великою любов’ю до народної творчості. З 12 років почала збирати по всій Україні і записувати тексти пісень- вони переплелися з її долею. Згодом вона оволоділа нотною грамотою і до кожної пісні занотувала мелодію. 
Наслідком копіткої збирацької роботи вченої є численні записи, що зберігаються в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М.Т.Рильського. Серед зібраного матеріалу – 580 пісень, 40 казок і байок, 20 оповідань і легенд, 40 анекдотів і гуморесок, 617 прислів’їв і приказок, 50 загадок, 20 замовлянь та інше. 
Фольклорні матеріали друкувалися у збірнику К.Степаненка “Колядки та щедрівки”(1909), “Сяйво” (1914), “Етнографічному віснику” (1927, 1930). Зразки народнопоетичної творчості, записані А.Кудрицькою, ввійшли до ряду книг багатотомної серії “Українська народна творчість”. 
Літературні твори Антоніна Миколаївна писала, широко використовуючи фольклор. Її літературний доробок – оповідання, нариси, вірші, фейлетони публікувались у газеті “Рада” (1911), журнал “Українська хата” (1912), “Шлях” (1918), “Плужанин”. Декілька оповідань і нарисів вийшли з друку окремою збіркою під назвою “Дочка молотобойца” (1930) – про події що передували жовтню 1917 року та періоду громадянської війни і колективізації.
Перше оповідання Кудрицької “Витанцювались” було опубліковане в газеті “Рада”(1911, № 285). Друге - “У великій тиші”- в журналі “Українська хата” (1912, № 11,12). 

Значну частину свого життя Антоніна Миколаївна провела в Умані, працюючи кореспондентом газети “Селянська правда”. Її нариси, фейлетони з’являлися на сторінках газет з підписом “Пірникоза”. Літературознавчі дослідження по відкриттю її творів проводив Кириченко Федір Трофимович. 
У 60-70 роках А.М. Кудрицька жила в будинку для літніх людей у с. Будище Звенигородського району. Померла Антоніна Миколаївна 8 липня 1971 року у с. Будище. 




Немає коментарів:

Дописати коментар