вівторок, 2 червня 2020 р.

Зі святом,  Італіяколиска Відродження


Стародавні площі й храми під спекотною синявою італійського неба, ласкаве море, смачнюча середземноморська кухня і венеціанський карнавал, такою постає в нашій уяві Італія. Пам’ять послужливо нагадує сюжети картин Леонардо да Вінчі, Мікеланжело Буонарроті, Рафаеля Санті, та інших неперевершених митців. Собор Святого Петра в Римі, площа Сан-Марко в Венеції, Долина Храмів в Аргідженто, Колізей в Римі – це тільки малесенька часточка всіх архітектурних скарбів Італії. Варто згадати, що Італія – батьківщина оперного мистецтва: Дж. Россіні, Дж. Верді, Лучано Паваротті, театр «Ла Скала», Енріке Карузо, навіть якщо ви не є знавцем музики, ці імена ви не могли не чути. 2 червня в Італії щорічно відзначається національне свято – La Festa della Repubblica, або День проголошення Італійської Республіки. Італійцям є що святкувати. Це одна з країн з найдовшою тривалістю життя. До 60% всього культурного розмаїття світової спадщини зосереджено в Італії. 


Країна дала світові також велику кількість видатних талановитих сучасників. До їх числа належить і письменник Умберто Еко – всесвітньовідомий «Гігант думки», як його називають. Крилатим став його вислів: «Комп’ютер – це не розумна машина, яка допомагає дурним людям, навпаки, це дурна машина, яка працює лише в руках розумних людей» . Умберто Еко відомий всьому світу і як філософ, дослідник і викладач. В нашій бібліотеці є його чудова праця «Історія європейської цивілізації».

                                                                                                              
Наукова діяльність була тісно пов’язана з літературною роботою. Про себе він говорив: «Я вважаю себе серйозним професором, який вихідними пише романи». Міжнародну славу Еко приніс світовий бестселер «Ім’я троянди» (1980р.), перекладений на 47 мов, який розійшовся світом у 30 млн. примірників. 1986 року за мотивами книжки було знято фільм з Шоном Коннері у головній ролі.



Дія філософсько-детективного роману відбувається у середньовічному монастирі. Там скоїна низка вбивств і покласти їм край береться англійський монах францисканець Вільгельм Баскервильський – мислитель і богослов, який використовує на практиці методи дедукції. В жорсткій конструкції детектива знаходиться місце і історії середньовічча, і релігійним чварам і бунтам і зворушливій історії кохання. У романі «Бавдоліно» письменник майстерно переплітає історичні події, христові походи, легенди та перекази про святий Грааль і Царство Пресвітера Йоана. Герої мандрують видуманими царствами, б’ються з арміями фантастичних істот, а завершується все подвійною розв’язкою. Журналісти відразу зазначили, що Бавдоліно – це автопортрет самого Еко. «Таємниче полум’я цариці Лоани».


Головний герой цього роману букініст Бодоні після інсульту не пам’ятає навіть власного імені. Довгий, сповнений всіляких пригод, інтелектуальний шлях по лабіринтам «паперової» пам’яті: шкільних творів і віршів, книг і журналів, які зберігають пам’ять цілого покоління, - приводять його знову до себе і до одкровення, освітленого таємничим вогнем цариці Лоани. «Остров накануне» - це повість про життя і смерть героя, який нагадує Робінзона Крузо, тільки він потрапив не на безлюдний острів, а на безлюдний корабель.


Його боротьба за виживання наповнена образами із світового живопису, музики, літератури, в ній багато сюрпризів для кмітливих читачів. Незвичні і сильні характери д’Артан’янівського часу, густий сміх носатого Сірано – все в одному сюжеті, який нагадує комп’ютерний квест. Всі, хто особисто знав Еко, наголошують, що він великий романіст і водночас дуже людяний чоловік, який розумів світ, розумів людей і представляв їх стримано, часом іронічно, але з великою симпатією. Умберто Еко є достойним послідовником багатовікових культурних, історичних, філософських і літературних традицій Італії. З матеріалами з історії, мистецтва Італії, творами Умберто Еко та інших італійських письменників, художників можна ознайомитися в нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар