понеділок, 22 червня 2020 р.


«Вічною буває тільки печаль»



Вона не цуралася алкоголю і наркотиків, від яких була залежна, була бісексуалкою, мала велику кількість коханців, сама себе називала «марнотратницею життя». Мова йде про «велику Франсуазу» - так сама себе називала письменниця Саган, якій 21 червня виповнилось би 85років. Народилася письменниця у заможній родині. З дитинства в ній поєднувалися дві крайності: високий інтелект і велика недисциплінованість. Вона навчалася у престижному коледжі, потім вступила до університету Сорбони, звідки її вигнали через погану поведінку. Саган володіла рідкісною людською привабливістю і дивним письменницьким даром. Вже на самому початку творчого шляху відомість їй приніс перший роман, написаний у 18років на літніх канікулах «Здрастуй, смутку». Успіх був феноменальним - за рік тираж досяг півтора мільйонів екземплярів. Герої романів Саган розуміють, що живуть в нудному і шахрайському світі. Вони блискучі інтелектуально і неймовірно егоцентричні. Авторка написала 22 романи, 2 збірки новел, 7 п’єс і 3 книги нарисів. Всі вони вирізняються ясністю і простотою викладення,  точністю і глибиною психологічних характеристик. За внесок у літературу в 1985 р. письменниця була удостоєна премії князя Монако. Створюючи романи про тендітну і трепетну любов , їхня авторка найчастіше ставала героїнею скандальних хронік. В її житті було безліч автомобільних аварій, несплачених податків, умовних тюремних термінів. Франсуаза все життя була схильна до епатажу. Вона відмовилася увійти до складу Гонкурівської академії, принципово відмовлялася від численних відзнак і нагород. 


У Саган було два поспішних нетривалих шлюби. У другому народився син, якого вона обожнювала, але матір з неї була ніяка. Більшу частину часу хлопчик знаходився під опікою няньок і гувернанток. Попри захмарні суми гонорарів, сину вона залишила купу боргів і старенький будинок, а сама померла в бідності від хвороби легенів у віці 69 років. 


Якщо у вас виникне бажання почитати жіночій роман, зверніться до творчості цієї авторки. Франсуаза Саган  наповнила цей жанр глибоким підтекстом при легкості сприйняття і влучними рельєфними психологічними портретами.    

Немає коментарів:

Дописати коментар